800 311 113 |

Mýty spojené s ňadry

Riziko rakoviny prsou je závislé na velikosti prsou a typu podprsenky. Nesmysl! Na vznik rakoviny nemá žádný vliv velikost ňader ani to, jaké a jak těsné podprsenky či oblečení ženy nosí. Podle některých názorů kostice v podprsenkách stlačují lymfatické žlázy, čímž dochází k hromadění toxinů v tkáni, to však vědci a lékaři kategoricky odmítají.

Malá prsa nejsou problémem v kojení

Velikost prsou ovlivňuje tuková tkáň a ta se nepodílí žádným způsobem na tvorbě mateřského mléka. Množství mateřského mléka nesouvisí s velikostí ňader, ale s poptávkou novorozeně.

Rakovina prsu ženy nedědí – nevybírá si

Riziko rakoviny prsu hrozí těm ženám, které mají rakovinu prsu v rodině. Bohužel tomu tak není. Asi 70 % žen diagnostikovaných s rakovinou prsu nemá v rodinné anamnéze žádné podobné případy. I když platí, že pokud se rakovina prsu u vašich nejbližších vyskytla, je rizikovost výskytu u vás mnohem vyšší.

Velikost prsou nemá vliv na kvalitu partnerského vztahu

Muži velká prsa obdivují jako sexuální symbol, ale ve vytvoření trvalého partnerského vztahu nehraje velikost prsou roli.

Estrogeny v antikoncepci mohou prsa zvětšit

Velikost prsou se dá ovlivnit hormonální antikoncepcí. Ano, to je pravda. Změnu velikosti prsou může přinést i hormonální antikoncepce, jelikož její princip je v uvolňování ženských pohlavních hormonů a ty mají vliv i na prsní žlázu. Tento efekt se děje u přípravků s větším množstvím estrogenů.

Více o antikoncepci a velikosti ňader